11 Mayıs 2016 Çarşamba

Merhabalar ,
Sevgili meslektaşlarım, değerli hocalarım ve tüm öğrenmeye açık , meraklı, araştıran , sorgulayan arkadaşlar

İlk yazımı sizlerle paylaşırken oldukça heyecanlı olduğumu dile getirmek isterim.
 Bugün sizlerle biraz peynir hakkında konuşmak istiyorum. Öncelikle peynirin buluşunun çok ilginç bir hikayesi var. Bakın nasıl bulunmuş sofralarımızın vazgeçilmezi olan peynir. Bu hikayelerden birisinde; çölde deve üzerinde seyahat eden bir Arap tüccar deriden 
yapılmış bir torba içerisinde bir miktar keçi sütü alır, yolda sütü içmek için deri torbayı açtığında, 
hava sıcaklığının ve devenin sallanması sonucunda sütün katı peynire ve peynir altı suyuna dönüştüğünü görür. Tüccar bu yeni oluşumun tadına bakar ve çok beğenir 
ve durumu diğer meslektaşlarına anlatır ve peynir bu şekilde Dünya tarafından 
tanınmaya başlar.Eski çağlarda süt mevsimsel bir gıdaydı ve peynir sütün uzun 
süreli muhafazasını sağlamak ve zaman israfını önlemek amacı ile üretilirdi. Peynir; yağlı süt, tamamen ya da belli oranda yağı alınmış süt, süt yağı, yayık altı ile bu özellikteki hammaddelerinin karışımlarının peynir mayası olarak ifade edilen enzimler ve insan için zararlı olmayan organik asitlerin etkisi ile pıhtılaştırılması ile elde edilen pıhtının süzülmesi, şekillendirilmesi ve tuzlanması ile elde edilen taze olarak veya olgunlaştırıldıktan sonra tüketilen besin değeri son derece yüksek bir gıda maddesidir .Peynirler; üretiminde kullanılan süte (inek, koyun, keçi, manda), üretim şekline 
(Rennet, ekşi süt peynirleri, ultrafiltrasyon), kıvamına (ekstra sert, sert, yarı 
sert, yarı yumuşak, yumuşak, taze peynirler), yağ içeriğine (çok yağlı kremalı, 
kremalı, tam yağlı, ¾ yağlı, yarım yağlı, çeyrek yağlı), fermantasyon tipine (laktik asit, laktik asit ve 
propiyonik asit, bütirik asit), yüzey yapısına (sert, yumuşak, lekeli, küflü) ve iç yapısına (gözlü ve küflü) göre olmak üzere değişik sınıflara ayrılabilir.      
 Peynir; yağda çözünen vitaminlerden A vitamini başta olmak üzere D, E ve K vitaminlerince, kalsiyum ve fosfor gibi mineral maddeler açısından da zengin bir gıda maddesidir.Bugün Dünyada yaklaşık olarak 4000 çeşit peynirin üretildiği belirtilmekte olup, bu peynirlerin pek çoğunun birbirine benzerliği nedeniyle ekonomik değerlerinin az olduğu ya da hiç bulunmadığı bildirilmiştir .Ülkemizde ise üretilen peynir sayısının 193 civarında olduğu ifade edilmektedir.

Daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama araştırmalarım sırasında en çok dikkatimi    çekenlerden biri de; .Clawson Stilton Altın Peyniri; Peyniri bu kadar pahalı yapan şey kendisi değil; gerçek altın likörünün ve yenilebilir altın varağın, peynirin içine eklenmesi gerçeğidir. Peynirin kilo fiyatı 450 dolardır. Long Clawson Mandırası, Noel sezonu için lüks bir meze olarak bu peyniri yaptı. Daha sonra zenginlerin ve ünlü pop yıldızların gözde peyniri haline geldi.Hadi bakalım şimdi kalkıp bir peynir yiyin J Her ne kadar altın varağı bulunmasa da içerisinde olduğunla yetinip şükretmek gerek!

Mutlu kalın J

3 yorum:

  1. Blogun hayırlı uğurlu olsun canım. Harika dünya görüşün,araştırma azmin ve hayalgücün ile birlikte daha nice güzel bilgiyi bizimle paylaşacağını biliyor ve sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çoook teşekkürler canım benim tüm iyi dileklerin için umarım bilinçlenme konusunda ufak olsa yardımım olur :) bende eksiklerimi görüp tamamlama fırsatı bulurum bu sayede

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil