Merhabalar ,
Sevgili meslektaşlarım, değerli
hocalarım ve tüm öğrenmeye açık , meraklı, araştıran , sorgulayan arkadaşlar
İlk yazımı sizlerle paylaşırken
oldukça heyecanlı olduğumu dile getirmek isterim.
Bugün sizlerle biraz peynir hakkında
konuşmak istiyorum. Öncelikle peynirin buluşunun çok ilginç bir hikayesi var.
Bakın nasıl bulunmuş sofralarımızın vazgeçilmezi olan peynir. Bu hikayelerden birisinde; çölde deve üzerinde seyahat eden bir Arap tüccar deriden
yapılmış bir torba içerisinde bir miktar keçi sütü alır, yolda sütü içmek için deri torbayı açtığında,
hava sıcaklığının ve devenin sallanması sonucunda sütün katı peynire ve peynir altı suyuna dönüştüğünü görür. Tüccar bu yeni oluşumun tadına bakar ve çok beğenir
ve durumu diğer meslektaşlarına anlatır ve peynir bu şekilde Dünya tarafından
tanınmaya başlar.Eski çağlarda süt mevsimsel bir gıdaydı ve peynir sütün uzun
süreli muhafazasını sağlamak ve zaman israfını önlemek amacı ile üretilirdi. Peynir;
yağlı süt, tamamen ya da belli oranda yağı alınmış süt, süt yağı, yayık altı
ile bu özellikteki hammaddelerinin karışımlarının peynir mayası olarak ifade
edilen enzimler ve insan için zararlı olmayan organik asitlerin etkisi ile
pıhtılaştırılması ile elde edilen pıhtının süzülmesi, şekillendirilmesi ve
tuzlanması ile elde edilen taze olarak veya olgunlaştırıldıktan sonra tüketilen
besin değeri son derece yüksek bir gıda maddesidir .Peynirler; üretiminde kullanılan süte (inek, koyun, keçi, manda), üretim şekline
(Rennet, ekşi süt peynirleri, ultrafiltrasyon), kıvamına (ekstra sert, sert, yarı
sert, yarı yumuşak, yumuşak, taze peynirler), yağ içeriğine (çok yağlı kremalı,
kremalı, tam yağlı, ¾ yağlı, yarım yağlı, çeyrek yağlı), fermantasyon tipine (laktik asit, laktik asit ve
propiyonik asit, bütirik asit), yüzey yapısına (sert, yumuşak, lekeli, küflü) ve iç yapısına (gözlü ve küflü) göre olmak üzere değişik sınıflara ayrılabilir.
Peynir; yağda çözünen
vitaminlerden A vitamini başta olmak üzere D, E ve K vitaminlerince, kalsiyum
ve fosfor gibi mineral maddeler açısından da zengin bir gıda maddesidir.Bugün
Dünyada yaklaşık olarak 4000 çeşit peynirin üretildiği belirtilmekte olup, bu
peynirlerin pek çoğunun birbirine benzerliği nedeniyle ekonomik değerlerinin az
olduğu ya da hiç bulunmadığı bildirilmiştir .Ülkemizde ise üretilen peynir
sayısının 193 civarında olduğu ifade edilmektedir.
Daha önce duydunuz mu
bilmiyorum ama araştırmalarım sırasında en çok dikkatimi çekenlerden biri de; .Clawson Stilton Altın Peyniri; Peyniri bu kadar pahalı yapan şey kendisi değil; gerçek altın
likörünün ve yenilebilir altın varağın, peynirin içine eklenmesi gerçeğidir.
Peynirin kilo fiyatı 450 dolardır. Long Clawson Mandırası, Noel
sezonu için lüks bir meze olarak bu peyniri yaptı. Daha sonra zenginlerin ve
ünlü pop yıldızların gözde peyniri haline geldi.Hadi bakalım şimdi kalkıp bir peynir yiyin J Her ne kadar altın varağı bulunmasa da içerisinde olduğunla yetinip şükretmek
gerek!
Mutlu kalın J
Blogun hayırlı uğurlu olsun canım. Harika dünya görüşün,araştırma azmin ve hayalgücün ile birlikte daha nice güzel bilgiyi bizimle paylaşacağını biliyor ve sabırsızlıkla bekliyorum.
YanıtlaSilÇoook teşekkürler canım benim tüm iyi dileklerin için umarım bilinçlenme konusunda ufak olsa yardımım olur :) bende eksiklerimi görüp tamamlama fırsatı bulurum bu sayede
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil